środa, 20 lutego 2013

Alvaro herbu Zielona Pietruszka i jego wino z pomarańczy


Nie wiadomo jaką rolę odegrał Bartolini Bartłomiej w historii rodu tytułowego Alvaro, i czy w ogóle odegrał jakąkolwiek... Jedna rzecz na pewno ich łączy, zamiłowanie do kulinariów :)
Alvaro Peregil (hiszpperejil - pietruszka) to mikroskopijnej wielkości bar w Sewilii, który serwuje unikatowy rarytas dla smakoszy winnych trunków :) Wino z pomarańczy!



Gdyby dodać do tego fakt, że pomarańcze jak i samo wino powstaje w regionie Manzanillo ( hiszp. manzanilla - rumianek) to tworzy się interesująca mikstura (do)słowna : "wino z rumianku w zielonej pietruszce o smaku pomarańczy" :D Myślę, że tak właśnie zabrzmiałoby tłumaczenie z translatora popularnej wyszukiwarki :)

Alvaro Peregil znajduje się w pobliżu katedry, pod adresem Mateos Gago 20, jest to ulica biegnąca od Giraldy , przez duży plac, lekko pod górę. Tuż obok, znajduję się także mała tawerna Alvaro Peregil, gdzie można coś przekąsić, ale to właśnie wino z pomarańczy przyciąga tłumy :) Popularności tego trunku pozazdrościły inne bary w Sewilli, co spowodowała zwiększoną dystrybucję wina i jego dostępność. Gwarantuję jednak, że u Alvaro smakuje najlepiej :)

Napój jest słodki, lekki, i wręcz rozpływający się w ustach. Czym więc różni się od pomarańczowego likieru? Otóż likier powstaję z bardzo mocnego alkoholu w którym zanurza się owoce. Wino natomiast powstaję w procesie fermentacji wygrzanych w południowym słońcu pomarańczy.

PS. Spacerując po ulicach wielu miast w południowej Hiszpanii możecie trafić na pomarańcze rosnące na ulicach. Przestroga dla łakomczuchów! Mimo pięknego kolorytu i aromatu są okrutnie kwaśne! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz